UF hovorme o jedleAj tento rok sme sa zúčastnili už IX. ročníka súťažno-vzdelávacích aktivít zameraných na potraviny, zdravie a výživu. Zapojili sme sa do dennej témy: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny.

Poznáme klasické spracovanie mäsa, rýb, strukovín, ale čo tak si z každého skúsiť vyčariť lahodné a aj nezvyčajné nátierky. Sú chutné, zdravé, plné farieb, spestria studenú kuchyňu, sú časovo nenáročné na prípravu a čo tiež nie je zanedbateľné – sú pomerne lacné. Často bývajú nedocenené, ale nikdy nesklamú. Ochutené rôznymi bylinkami majú úžasnú chuť a vôňu.
Žiaci našej školy si s pani učiteľkami pripravili nátierky. Skôr ako začali pracovať, porozprávali sa o význame mäsa, rýb, vajíčok a strukovín pre ľudský organizmus. Vysvetlili im, že mäso sa dá rôzne spracovať – variť, dusiť, piecť, smažiť, podobne aj ryby a vajíčka. Zo strukovín hlavne varíme polievky, prívarky, ale nátierky sa dajú urobiť zo všetkého.

Žiaci sa na prípravu nátierok veľmi tešili, pomohli vybrať recepty, pripravili pomôcky na výrobu nátierok, strúhali, krájali, miešali, pučili, mixovali, pretláčali, čistili zeleninu, natierali, zdobili, aranžovali, stolovali a na ochutnávku nezabudli  pozvať – všetkých.

Žiaci spoločne prežili krásny výučbový deň. Naučili sa pripraviť zaujímavé nátierky, ktoré sú vhodné na chutné raňajky, desiatu a na pohostenie. Pri príprave zapojili všetky zmysly a aj takýmto spôsobom získali nové vedomosti a zručnosti.

                                                                                                                      Bc. Marta Játiová