Cieľom tohto dňa je motivovať žiakov k zmene stravovacích návykov, k obmedzeniu konzumácie nezdravých potravín a k dodržiavaniu správneho pitného režimu. 10.3.2021 sme v rámci ,,Dňa bez sladkostí“ so žiakmi realizovali aktivity zamerané na tému: Zdravé a nezdravé jedlo. Žiaci sa s pani učiteľkami porozprávali o význame zdravých potravín pre ľudské telo a aj o rizikách, ktoré sa môžu vyskytnúť pri častom jedení nezdravých potravín. Žiaci s autizmom si v letákoch vyhľadávali potraviny, triedili ich podľa prospešnosti pre organizmus, povystrihovali si zdravé aj nezdravé potraviny a tie nalepili do ,,brušiek“ namaľovaných medvedíkov – usmiaty medvedík predstavoval zdravé potraviny, smutný nezdravé potraviny.
Starší žiaci si vytvorili zaujímavý a poučný projekt zameraný na správne stravovacie návyky. Porozprávali sa o význame ovocia, zeleniny a vymenili si navzájom domáce recepty na zdravé nátierky. Žiaci druhého a tretieho ročníka s pani učiteľkami prežili tiež príjemný deň. Spoločne si v kuchynke pripravili zdravé pokrmy – upiekli si kváskové rožky, posypané semienkami. Na ne si natreli nátierku z pečenej zeleniny a všetko zapili voňavým bylinkovým čajíkom. Našim malým kuchárom nielenže veľmi chutilo, ale naučili sa, že chlebík a rožky sa môžu upiecť aj bez kvasníc a sú veľmi zdravé. Všetky tieto aktivity boli zamerané na zdravú stravu, podporu zdravia a prevenciu obezity.
Bc. Marta Játiová