„Pomáhať naozaj nebolí.“ To je hlavná myšlienka, ktorú sme sa rozhodli šíriť aj na našej škole zapojením sa do projektu Záchrana som ja. Žiaci spojeného 6. a 7. ročníka opísali svoje skúsenosti a príbehy o tom, ako pomohli iným, či ako sa sami ocitli v nebezpečných situáciách. Príbehy ilustrovali a vytvorili tak kolektívnu prácu s názvom Záchrana som ja – vlastne my! Žiaci triedy boli zaradení medzi 50 víťazných škôl na Slovensku a vyhrali tak pre našu školu automatický externý defibrilátor (AED) ako aj ukážky prvej pomoci pre žiakov a kurz prvej pomoci pre pedagógov.

AED je prenosný prístroj, určený pre použitie pri laickej i odbornej prvej pomoci pri náhlom zastavení krvného obehu v dôsledku fibrilácie komôr alebo inej závažnej srdcovej arytmie. Prístroj je tak prístupný v čase školského vyučovania nie len pre žiakov a pedagógov našej školy, ale aj pre okolie školy v prípade potreby.  

Partnermi projektu Záchrana som ja sú nezisková organizácia FALCK a nadácia Allianz.

Cieľom organizácie FALCK je vzdelávať a šíriť osvetu v oblasti prvej pomoci za podpory skúsených inštruktorov – záchranárov zo spoločnosti Falck Záchranná, a.s. a Falck Academy, s.r.o. – aby všetky deti vedeli poskytnúť prvú pomoc.

Poslaním nadácie Allianz je prispievať k zvyšovaniu bezpečnosti cestnej premávky pre všetkých jej účastníkov, teda aj deti.

Dňa 7.11.2018 nám prišli odovzdať výhru štyria úžasní záchranári – Ing. František Glončák, Mgr. Michal Haluška, Mgr. Silvia Janolková a Mgr. Peter Glemba. Vysvetlili žiakom, na čo slúži defibrilátor a ako ho správne použiť. Odovzdali žiakom víťaznej triedy diplomy a následne pracovali so skupinami žiakov na troch stanovištiach. Na každom z nich  záchranári oboznamovali žiakov s iným druhom prvej pomoci a všetci žiaci  sa pri nich vystriedali. Praktickými ukážkami učili žiakov, ako  privolať  zložky záchranného systému a poskytnúť  prvú pomoc, ako sa vyhnúť nebezpečným situáciám či správať sa zodpovedne v cestnej premávke. Žiaci mali možnosť prezrieť si sanitku a oboznámiť sa s jej vybavením. Mladším žiakom sa najviac páčil maskot Falcko, ktorý ich sprevádzal počas dňa.

V popoludňajších hodinách sa záchranári venovali  pedagógom pri kurze poskytovania prvej pomoci. Počas kurzu získali pedagógovia cenné informácie a zručnosti pri záchrane života a poskytovaní pomoci pri rôznych úrazoch a v tých najrozmanitejších situáciách. Kurz bol obohatený prezentáciou a možnosťou aplikovania naučených zručností na figurínach.

Osobitne oceňujeme najmä ľudský, ale zároveň profesionálny a odborný prístup  záchranárov k našim žiakom, ktorí sú sami  zdravotne znevýhodnení. Napriek tomu menovaní záchranári v každej situácii zareagovali naozaj ako na slovo vzatí odborníci. Teoretické informácie a praktické činnosti pri poskytovaní prvej pomoci prispôsobili schopnostiam a mentálnym možnostiam našich žiakov, pohotovo reagovali aj na nepredvídané okolnosti a trpezlivo  odpovedali na zvedavé otázky. Sympatie nás všetkých si získali od úvodných minút ich pobytu v našej škole.

Z celého srdca ďakujeme záchranárom za úžasný deň, ktorý sme s nimi prežili, za ich obetavú prácu a organizátorom súťaže za myšlienku šírenia poskytovania prvej pomoci ako aj poskytovania prístrojov AED pre verejnosť.

Mgr. Júlia Moravíková