Projekt, ktorý vyhlasuje nezisková organizácia „Centrum rozvoja znalostí o potravinách“ pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, do ktorého sa naša škola každoročne zapája. V tomto roku sme si vybrali súťažno-vzdelávacie aktivity vyhlásenej dennej témy: „Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek“. Našim cieľom bolo utvrdiť a rozšíriť vedomosti žiakov o zdraviu prospešných potravinách a o ich pôvode, poskytnúť im zaujímavé informácie o kravičkách, mlieku a mliečnych výrobkoch a následne im prakticky ukázať „cestu mlieka“ od kravičky cez mliečne výrobky až k spotrebiteľovi.

Zrealizovali sme so žiakmi zaujímavé, poučné a zábavné aktivity, navštívili sme poľnohospodárske družstvo zaoberajúce sa chovom hovädzieho dobytka a oviec, produkciou kravského a ovčieho mlieka, výrobou výrobkov z kravského a ovčieho mlieka, navštívili sme  aj výrobnú prevádzku zameranú na spracovanie mlieka, syra, na výrobu typických slovenských syrových výrobkov, ale aj originálnych syrových produktov.

Našim zámerom bolo presvedčiť žiakov o prednostiach konzumácie lokálnych potravín, vyzdvihnúť regionálny význam chovateľských a spracovateľských potravinárskych podnikov, poukázať na význam vhodnej, rôznorodej a vyváženej stravy, usmerniť ich pre výber zdraviu prospešných potravín, podnietiť ich k uplatňovaniu osvojených poznatkov vo vlastnom stravovaní a k zodpovednosti za vlastné zdravie a kvalitu svojho života.

Všetky uskutočnené aktivity boli spracované do prezentácie, ktorá bola zaslaná ako súťažný príspevok. V týchto dňoch naša škola obdržala za zrealizované súťažno-vzdelávacie aktivity zlatý diplom.

 

Súťažná prezentácia

Mgr. Alena Korduljaková

Bc. Eva Sedliačková