Naši žiaci ôsmeho ročníka  a Praktickej školy sa zúčastnili zaujímavej besedy Ľudové liečiteľstvo, ktorá sa konala v Sobášnom paláci v Bytči.

Počas besedy sa dozvedeli veľa o spôsobe liečenia v minulosti.  Vtedy ľudia nepoužívali antibiotiká a iné druhy liekov, ktoré sa v dnešnej dobe užívajú v nadmernom množstve. Používali sa iba liečivé rastliny, kosti zvierat, konská srsť, mydlo, popol, včelí vosk, teda to, čo poskytla príroda. Ľudia,  ktorí vedeli používať bylinky, sa volali bylinkári, zelinkári. Pomáhali liečiť rôzne druhy chorôb, ale tiež sa zaoberali zariekaním (porobením). V tom období ľudia verili na rôzne povery, ktoré súviseli s nadpozemskými bytosťami.

Po besede si žiaci otestovali získané vedomosti pri praktickom poznávaní sušených bylín a iných liečivých produktov podľa indícií, ktoré mali napísané na lístkoch. Väčšinou boli ich odpovede správne.

Koniec besedy bol venovaný tvorivým dielňam, kde si žiaci vystrihli z farebného papiera kvietky, ktoré následne poskladali a uložili na vodu. Poskladané kvety sa po kontakte s vodou roztvorili ako lotosový kvet.

Získané vedomosti žiaci využijú v predmete biológia a v rámci environmentálnej výchovy.

Ing. Emília Šulajová