UF DSŽivot má veľa podôb a je všade okolo nás. Naše životy sú popreplietané rôznymi situáciami, okamihmi, ale aj rozdielnymi ľuďmi, ktorí obohacujú naše životy. To, že sme rozdielni, robí náš život omnoho krajším. Môžeme sa navzájom spoznávať, rešpektovať, obdivovať. Inakosť je v každom z nás a s ňou je každý deň jedinečný. 21.apríl patril ľudskej jedinečnosti, ktoré symbolizujú dve rozdielne ponožky. Práve tie sa spájajú s ponožkovou výzvou, do ktorej sme sa všetci s veľkým zanietením zapojili, aby sme si spolu s našimi spolužiakmi pripomenuli tento výnimočný deň.

Školský dvor ožil detským smiechom a pestrofarebnými ponožkami, ktoré sme museli hľadať. Indícia ukrytá v jednej z ponožiek nás priviedla k vytúženej odmene. Naši starší spolužiaci svoje farebné ponožky nakreslili na veľký plagát, ktorý zdobí ich triedu dodnes. Spontánna radosť z maličkostí, bezprostredné objatia a prejavy emócií, to je len malý úlomok z toho, čím nás ľudia s Downovým syndrómom vedia inšpirovať.

Život nám prináša nádherné okamihy, ktoré by sme si mali chrániť. A práve ľudská individualita robí tento svet krajším, pestrejším a zaujímavejším.

Mgr. Mária Holáčiková, Mgr. Paulína Hujová