Nevhodné krmivo môže spôsobiť zimou oslabenému vtáčiemu organizmu ťažké zažívacie problémy, ktoré sa môžu skončiť až bolestivým úhynom. Čím teda vtáčence nekŕmime? Neponúkame im zostatky našich jedál – soľ aj korenie sú pre ne jed. Nebezpečný môže byť aj chlieb a staršie zostatky jedál, ktoré môžu obsahovať baktérie a plesne – tie im spôsobujú črevné problémy.

V našej škole sme sa rozhodli obohatiť  jedálniček záhradných spevavcov a pomôcť im tak prežiť ťažké zimné obdobie. Na jar sa nám odvďačia spevom a počas vegetačného obdobia pomôžu čistiť záhradu od škodcov.

 

 

Muffiny pre vtáčiky

  • zmes pre vtáky
  • vajce
  • misku na miešanie
  • olej
  • alobal
  • nádobu na pečenie v rúre

 

POSTUP

Zmes pre vtáky nasypeme do šálky, dobre premiešame. Mriežku v rúre umiestnime do dolnej polovice rúry. Rúru predhrejeme na 160℃. Vnútro formy vymažeme olejom a vystelieme alobalom, ktorý tiež vymažeme olejom. V miske zľahka vyšľaháme vajce. Pridáme zmes pre vtáky a dobre premiešame. Naplníme formu a upečieme. Po vychladnutí pripevníme špagát a zavesíme do záhrady.

Mgr. Viera Kalmanová

Kúzelná atmosféra Vianoc nás všetkých vracia do detstva. Rozžiarené detské očká pod vianočným stromčekom naplno nasávajú atmosféru rodinnej pohody. Patrí k tomu aj mnoho sviatočných symbolov. Adventný veniec, mikulášske balíčky a čižmy, vianočný kapor, stromček, príjemné chute a vône... Čas lásky a pohody by nebol tým pravým bez ručne robených vianočných ozdôb a dekorácii. Aj žiaci praktickej školy si vyrobili voňavé ikebany na vianočný stôl. Ponúkame fotografie ako inšpiráciu.

Mgr. Viera Kalmanová

Žiaci praktickej školy rozvíjajú svoju zručnosť v mnohých praktických činnostiach potrebných pre bežný život. Vždy sa snažíme realizovať osvojovanie pracovných zručností tak, aby vznikol aspoň jednoduchý dekoratívny alebo úžitkový výrobok. Tentokrát žiaci 1. a 2. ročníka, po nácviku šitia zadným stehom a po oboznámení sa so základnými textilnými materiálmi, pristúpili k výrobe voňavého vrecúška. Kúpili sme ľan, prichystali pomôcky a nástroje, nasušenú levanduľu zo školskej záhradky a dali sa do práce. Žiaci vyžehlili, namerali a nastrihali ľanovú látku. Pri meraní a rysovaní obdĺžnikov využili poznatky z matematiky, overili si svoju zručnosť aj na inom materiáli, ako na papieri. Zistili, aké dôležité sú rovné a kolmé čiary pri výrobe, ako uľahčujú nasledujúci krok v pracovnom postupe a aký vplyv majú na kvalitu hotového výrobku. Občas museli niečo opraviť, rozmotať, vypárať, trochu aj pohundrali, ale nakoniec uznali, že priebežne opravovať sa vyplatilo. Hotové vrecúška boli veľmi pekné, kvalitne zhotovené a žiaci boli na svoju prácu veľmi pyšní (ja unavená, ale spokojná :o). Táto aktivita sa uskutočnila vďaka podpore Nadácie SPP.

Mgr. Alena Korduljaková

Náš školský rok – učenie aj hry, práca aj zábava, nové poznatky, skúsenosti a zážitky. Pozrite prezentáciu a uvidíte :o)

Mgr. Alena Korduljaková

V príhohe sa nachádza prezentácia tried praktickej školy, v ktorej si môžete prečítať základné informácie a prezrieť fotografie tried, žiakov a ich výrobkov.

Ing. Jana Valterová

V prílohe sa nachádza dokument Kritériá na prijímanie žiakov do praktickej školy.